KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Aktuality - archív

Úvod / Aktuality - archív


Ptačí chřipka v jihovýchodní Asii - stanovisko <acronym title="Ministerstvo zdravotnictví">MZ</acronym>

29. 1. 2004


V souvislosti s výskytem tzv. ptačí chřipky u lidí v jihovýchodní Asii (Vietnam, Thajsko) nebylo dosud Světovou zdravotnickou organizací vydáno žádné doporučení, které by omezovalo mezinárodního cestování.

Počet lidských onemocnění je v současnosti stále relativně malý, onemocnění se týkají osob žijících v místě výskytu a vykazujících přímý styk s infikovanými chovy drůbeže. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ šíření nemoci z člověka na člověka.

Přestože je onemocnění českých turistů v dané oblasti nepravděpodobné, Ministerstvo zdravotnictví ČR v této souvislosti vydává následující doporučení: V současné chvíli není nutné omezovat cestování do oblasti jihovýchodní Asie. Při cestách do uvedených lokalit se však nedoporučuje navštěvovat drůbeží trhy, drůbežářské závody či farmy a je žádoucí se vyvarovat kontaktu s uhynulým ptactvem.

V individuálních případech se doporučuje konzultovat plánovanou cestu a její náplň v centrech pro očkování do zahraničí a cestovní medicínu.



Ptačí chřipka

27. 1. 2004


V poslední době se v souvislosti s hrozící pandemií chřipky stále častěji hovoří o takzvané ptačí chřipce a možnosti jejího rozšíření na lidskou populaci…



Výsledky kontrolní činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2003

26. 1. 2004


Pracovníci odboru hygieny výživy Moravskoslezského kraje kontrolují na území kraje celkem 10 182 potravinářských zařízení z tohoto počtu je 5 418 zařízení společného stravování, na které se kontrola s ohledem na stávající kompetence orgánu ochrany veřejného zdraví zaměřuje především, dále dozoruje celkem 115 výrobců a dovozců PBU (hračky, sklo, porcelán, keramika, potravinářské stroje a zařízení, kosmetika, výrobky pro děti do 3 let) a cca 800 prodejen těchto výrobků…



Přehled skladovacích podmínek potravin dle zákona č. 110/97 Sb., o potravinách a jeho prováděcích vyhlášek

23. 1. 2004




Kontrola dodržování teploty pokrmů v zařízeních společného stravování na území Moravskoslezského kraje

23. 1. 2004


Dodržování stanovené teploty pokrmů podávaných ve stravovacích zařízeních je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují jejich zdravotní nezávadnost, zejména z mikrobiologického hlediska…



Co přináší novela zákona o ochraně veřejného zdraví<br> (3. část) - léčebné a rehabilitační bazény ve zdravotnických zařízeních

16. 12. 2003


V souvislosti s poslední novelizací zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví vyplynula pro osoby provozující zdravotnické zařízení nebo ústav sociální péče povinnost vyžádat si povolení příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví v případě, že je v zařízení užívána voda jiná než pitná (s výjimkou teplé vody)…



Hodnocení koupací sezóny

11. 12. 2003


V roce 2003 provedla Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje v letním období kontrolu kvality koupacích vod ve volné přírodě, a to na 29 místech v kraji…



Protiepidemická opatření u bacilární úplavice

26. 11. 2003




Protiepidemická opatření u infekční žloutenky typu A a typu E

26. 11. 2003




Co přináší novela zákona o ochraně veřejného zdraví <br>(2. část - <acronym title="Hazard Analysis and Critical Control Point">HACCP</acronym>)

18. 11. 2003


Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby není pro provozovatele stravovacích služeb novinkou, nicméně novela zákona o ochraně veřejného zdraví rozšiřuje povinnosti na další skupinu osob, včetně stanovení termínu…



Strana 320 z 321