Úvod / Aktuality - archív
V poslední době se v souvislosti s hrozící pandemií chřipky stále častěji hovoří o takzvané ptačí chřipce a možnosti jejího rozšíření na lidskou populaci…
Pracovníci odboru hygieny výživy Moravskoslezského kraje kontrolují na území kraje celkem 10 182 potravinářských zařízení z tohoto počtu je 5 418 zařízení společného stravování, na které se kontrola s ohledem na stávající kompetence orgánu ochrany veřejného zdraví zaměřuje především, dále dozoruje celkem 115 výrobců a dovozců PBU (hračky, sklo, porcelán, keramika, potravinářské stroje a zařízení, kosmetika, výrobky pro děti do 3 let) a cca 800 prodejen těchto výrobků…
Dodržování stanovené teploty pokrmů podávaných ve stravovacích zařízeních je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují jejich zdravotní nezávadnost, zejména z mikrobiologického hlediska…
V souvislosti s poslední novelizací zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví vyplynula pro osoby provozující zdravotnické zařízení nebo ústav sociální péče povinnost vyžádat si povolení příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví v případě, že je v zařízení užívána voda jiná než pitná (s výjimkou teplé vody)…
V roce 2003 provedla Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje v letním období kontrolu kvality koupacích vod ve volné přírodě, a to na 29 místech v kraji…
Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby není pro provozovatele stravovacích služeb novinkou, nicméně novela zákona o ochraně veřejného zdraví rozšiřuje povinnosti na další skupinu osob, včetně stanovení termínu…
Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, který je základním pilířem vymezujícím kompetence hygienické služby byl již za krátkou dobu své účinnosti několikrát novelizován. Poslední novela - zákon č.274/2003 Sb., kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví, přináší některé významné změny nejen pro hygienickou službu, ale i pro fyzické a právnické subjekty…