KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Tisková zpráva o situaci v Moravskoslezském kraji 30. 6 15:30

Úvod / Koronavirus

Celkem je v kraji hlášeno k dnešku 2379 pozitivních, od včerejška hlásíme 75 nových případů, nejvíce 55 případů je hlášeno z okresu Karviná, okres Frýdek - Místek vykazuje 14 onemocnění. Ostrava eviduje 5 nových případů a v okrese Bruntál jsme zaznamenali 1 nový případ onemocnění.

Byly ukončeny plošné odběry u zaměstnanců OKD, dolů ČSM Sever a ČSM Jih. Celkem bylo odebráno více než 3400 osob. Výsledky se stále zpracovávají, předběžně zjišťujeme podíl zhruba 17% pozitivních osob. Většina nakažených je však zcela bezpříznaková, nebo vykazuje pouze velmi mírné příznaky onemocnění.

Na nepříznivý vývoj epidemiologické situace reagovala KHS Moravskoslezského kraje vydáním 2 mimořádných opatření. Opatření č.10 omezuje v okresech Frýdek Místek a Karviná provoz zařízení sociálních služeb a zdravotnických zařízení, dále se zavádí znovu omezení počtu osob na shromažďovacích akcích ve venkovních i vnitřních prostorách. Omezen je i provoz provozoven stravovacích služeb, další opatření se týkají zaměstnavatelů, zotavovacích akcí, omezení provozu koupališť a zvýšeného provádění desinfekce ve veřejných prostorách.

Opatření č. 11 na celém území Moravskoslezského kraje zavádí povinnost nosit ochranu dýchacích cest ve vnitřních prostorách staveb u hromadných akcí nad 100 osob a zejména povinnost pro přeshraniční pracovníky prokázat se zaměstnavateli negativním výsledkem vyšetření na Covid 19.

Obě opatření jsou zveřejněná v plném znění na webu KHS Moravskoslezského kraje a na úředních deskách obcí s rozšířenou působností.

Krajská hygienická stanice připravuje a bude provádět kontroly nařízených opatření u provozovatelů provozoven stravovacích služeb, u zaměstnavatelů a rovněž budou prováděny kontroly probíhajících zotavovacích akcí. O výsledcích kontrol budeme průběžně informovat.