KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 7.7.2020 15:30

Úvod / Koronavirus

Celková situace se stabilizuje. K dnešnímu dni v Moravskoslezském kraji evidujeme celkem 3083 pozitivních osob, od včerejška přibylo dalších 86 nových případů. Nejhorší situace je dlouhodobě v okrese Karviná, který hlásí 64 případů, v okrese Frýdek - Místek dnes evidujeme 8 nových případů onemocnění. V Ostravě jsme dnes zaznamenali 12 nových případů. Nový Jičín hlásí 2 nová onemocnění . V okrese Bruntál a v okrese Opava dnes není hlášen žádný nový případ. Námi uváděné vyšší počty nově hlášených případů ve srovnání s údaji CŘT jsou dány postupným dohledáváním starších případů. Někteří pozitivní byli dlouhodobě opakovaně telefonicky nedostupní, nebo došlo k chybám při zadávání osobních údajů do systému.

V minulých dnech řešila KHS možnost vyhlášení plošných karanténních opatření v okrese Karviná. Na základě vyhodnocení současné situace bylo rozhodnuto, že Karvinsko do karantény nepůjde. Důvody pro nevyhlášení karanténních opatření publikovala KHS MSK na webové stránce dne 5.7.2020.

V posledních dnech jsme zaznamenali četné dotazy a stížnosti, které se týkají pozdního hlášení výsledků laboratorního vyšetření na Covid 19. K tomu uvádíme, že KHS Moravskoslezského kraje kontaktuje pouze osoby s pozitivním laboratorním nálezem. Negativní nález hlásí odebrané osobě laboratoř, která provedla vyšetření, nejčastěji formou SMS zprávy. Negativní výsledek vyšetření je hlášen i lékaři, který odběr indikoval. Je možno ho vyhledat i na odběrových místech, kde byl proveden odběr. Samoplátcům tam vystaví i příslušné potvrzení o absolvování testu.

Průběžně nadále provádíme kontroly dodržování platných mimořádných opatření, zejména provozoven stravovacích služeb, u zaměstnavatelů a na zotavovacích akcích.