KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Aktuální situace ve výskytu akutních respiračních infekcí (ARI) v kraji - stav k 8.2.2013

Úvod / Občanům / Aktuální situace ve výskytu akutních respiračních infekcí (ARI) v kraji - stav k 8.2.2013

V tomto týdnu ARI v kraji představovala 1791 případů na 100 000 obyvatel, oproti minulému týdnu znamená mírný pokles nemocnosti (o 6%).Tento mírný pokles je ovlivněn snížením nemocnosti v okrese Ostrava z důvodu probíhajících školních prázdnin. V tomto týdnu došlo k nárůstu chřipce podobných infekcí ( ILI) zejména ve věkové skupině 0-5 letých dětí a u osob nad 60 let. Stále nejvyšší nemocnost je u předškolních dětí, u osob nad 60 let se nemocnost prakticky nezměnila. Nejvyšší nemocnost přetrvává na Opavsku, Frýdecko-Místecku a Ostravsku, k nárůstu nemocnosti došlo i na Novijičínsku.

Během tohoto týdne se počet sledovaných osob ošetřených pro ARI na LSPP v kraji pohyboval v rozpětí 31-45% s navýšením ve dnech pracovního volna na 45%. V tomto týdnu evidujeme dalších 11 případů závažného onemocnění chřipkou a bylo hlášeno 1 úmrtí. Jednalo se o 66 letou ženu z Ostravska a hematoonkologickým onemocněním. Laboratorně byla u ní potvrzena chřipka typu A(H1N1). Jednalo se o neočkovanou osobu.

S ohledem na probíhající chřipkovou epidemii upozorňujeme občany , aby nenavštěvovali místa s velkou koncentrací lidí, pokud možno aby se vyhnuli kontaktu s nemocným, zvýšili přísun vitaminu C. Další podrobná protiepidemická opatření - desatero jak se chránit v době chřipkové epidemie SZÚ Praha jsou k dispozici na http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2013/01/14/chripkove-desatero-na-co-si-dat-pozor-v-dobe-epide/#1

Zveřejněno: 8.2.2013