KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Rajčata z Maroka a zdravotní potíže po konzumaci - informace pro spotřebitele

Úvod / Občanům / Rajčata z Maroka a zdravotní potíže po konzumaci - informace pro spotřebitele

V souvislosti s informací o cherry rajčatech původem z Maroka, která u spotřebitelů ve Francii vyvolávala údajně zdravotní problémy a s ohledem na skutečnost, že přes 50 tun rajčat stejných šarží bylo údajně dovezeno i distribuováno v ČR prostřednictvím velkých řetězců (Kaufland, Billa, Penny Market) poskytujeme informace, resp. odpovědi na časté otázky občanům – spotřebitelům, zpracované CZVP Státního zdravotního ústavu, které vycházelo ze současné dostupných údajů, kdy spolehlivost dat pro charakterizaci zdravotního rizika je velmi nízká.

Jak se má v takovéto situaci zachovat běžný spotřebitel?

1. Zabraňte spotřebě rajčat z Maroka do doby upřesnění dat. V chladničce vydrží delší dobu, až do získání většího množství informací.

2. Tepelné zpracování (přes 72 stupňů, alespoň 10 minut), může sice zničit vegetativní formy bakterií, nemusí mít ale vliv na spory. Má minimální vliv na většinu toxických chemických látek. Ty mohou být z povrchu odstraněny mytím, nikoli však z nitra rajčat.

3. Spotřebitel tedy nemá k dispozici žádnou běžnou metodu likvidace nebezpečí, zabránění konzumace je prakticky jediný spolehlivý krok.

4. V případě akutních zdravotních příznaků, které dá spotřebitel do souvislosti s konzumací rajčat z Maroka (max. poslední 2 týdny), je vhodné nahlásit kauzu místně příslušné hygienické stanici, pro případ došetřování.

Zdroj: www.szu.cz

Zveřejněno: 20.5.2014