KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Vyhlášení smogové situace pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko - Místecka (bez Třinecka)

Úvod / Občanům / Vyhlášení smogové situace pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko - Místecka (bez Třinecka)

p>Vydáno: sobota 22.1.2015, 01:27 SEČ (00:27 UTC) Pro území: Aglomerace Ostravsko, Karvinsko, Frydecko - Místecko (bez Třinecka)

Pro území uvedené v záhlaví byla vyhlášena SMOGOVÁ SITUACE z důvodu vysokých koncentrací suspendovaných částic PM10.

Smogová situace vstoupila v platnost vydáním tohoto bulletinu.

Na některých stanicích reprezentativních pro uvedené území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech.

Informace pro veřejnost:
Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem se se při překročení informativní prahové hodnoty - 24hodinového klouzavého průměru suspendovaných částic PM10 100 mikrogramů/m3 - doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.
Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého.

Podrobné aktuální informace o kvalitě ovzduší jsou k dispozici na internetových stránkách ČHMÚ .

Každou hodinu jsou doplňovány 1hodinové průměrné koncentrace automaticky měřených škodlivin a hodnoty doprovodných meteorologických prvků. Aktualizovány jsou rovněž vícehodinové průměrné koncentrace škodlivin, vypočtené z 1hodinových koncentrací. Předpověď rozptylových podmínek je součástí předpovědí počasí pro ČR a jednotlivé kraje.

Vydalo: Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Ostrava/Ostrozlik

Zveřejněno: 22.1.2015