KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 31. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 31. týden

Začátkem tohoto týdne odebrali pracovníci KHS MSK vzorky ke kontrole kvality vod ke koupání na sledovaných přírodních vodních plochách v okresech Opava, Bruntál a Karviná.

Ke zhoršení kvality vody došlo v Bohušovském rybníku na Bruntálsku. Laboratorní analýzou byly ve vodě zjištěny sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat se nejlépe v pitné vodě.

Na ostatních koupacích místech přetrvává vyhovující kvalita vody. Ve vodní nádrži Slezská Harta, rybníku Tvrdkov, nádrži v Budišově nad Budišovkou, Stříbrném jezeře a v Těrlické přehradě je voda hodnocena jako vhodná ke koupání bez možných zdravotních rizik. V rybníku Edrovice je voda rovněž vhodná ke koupání, avšak vykazuje zhoršené senzorické vlastnosti (snížená průhlednost v důsledku přítomnosti zelených řas).

Kontrola kvality vody ze strany provozovatele byla provedena i v přírodním jezeře v areálu štěrkovny Hlučín. Provozovatel tohoto areálu zprovoznil i nádrž bez úpravy vody – tzv. bazén B1, včetně zajištění kontroly její kvality. Laboratorní analýzy prokázaly v obou nádržích vyhovující kvalitu, avšak voda v bazénu B1 vykazuje zhoršené senzorické vlastnosti (snížená průhlednost).

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

K dnešnímu provedli pracovníci KHS MSK státní zdravotní dozor ve většině areálů letních umělých koupališť. Závady zásadního charakteru zjištěny nebyly.

Zveřejněno: 30.7.2015