KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 36. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 36. týden

V pondělí 31.8.2015 provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě v letošní koupací sezóně poslední odběry vody ke koupání ve volné přírodě. Byly odebrány vzorky vody ve sledovaných nádržích v okrese Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Ke zhoršení kvality vody došlo v nádrži Olešná na Frýdecko-Místecku, kde na obou koupacích místech byly laboratorně potvrzeny toxické sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat se nejlépe v pitné vodě.

Na ostatních koupacích místech nebyly zjištěny zásadní změny v kvalitě vody oproti minulému období. Pro nádrž Brušperk nadále platí, že voda je nevhodná ke koupání pro potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě, které mohou vyvolat cerkáriovou dermatitidu. Toto onemocnění se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem. Léčba onemocnění je pouze symptomatická (aplikace gelů užívaných po bodnutí hmyzem nebo přípravků zklidňujících kůži - např. gel po holení). U těžších projevů nutno vyhledat lékaře.

V minulém týdnu zajistil provozovatel areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku pravidelnou kontrolu kvality vody v nádrži ke koupání. Voda v nádrži vyhovuje požadavkům na koupání.

Letošní koupací sezónu je možné hodnotit jako příznivou ve vztahu ke kvalitě vody. Na území Moravskoslezského kraje nebyl vydán v průběhu letní sezóny ani na jedné ze sledovaných nádrží zákaz koupání. Pouze v nádrži Brušperk byla voda od poloviny srpna hodnocena jako nevhodná ke koupání pro přítomnost cerkárií.

K masivnímu rozvoji toxických sinic v žádné ze sledovaných nádrží letos nedošlo, jen v pěti případech (rybník Bohušov, nádrž v Budišově nad Budišovkou, VN Olešná Místek, VN Olešná Palkovice, volné jezero v areálu štěrkovny Hlučín) byly sinice zaznamenány v množstvích, které představují zdravotní riziko pouze pro vnímavé jedince.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 3.9.2015