KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Zhodnocení úrovně stravování z hlediska pestrosti a nutriční kvality ve vybraných zařízeních zdravotnických a sociálních služeb Moravskoslezského kraje

Úvod / Občanům / Zhodnocení úrovně stravování z hlediska pestrosti a nutriční kvality ve vybraných zařízeních zdravotnických a sociálních služeb Moravskoslezského kraje

ve vybraných zařízeních zdravotnických a sociálních služeb Moravskoslezského kraje

V roce 2015 provedla Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě šetření v 8 zařízeních sociálních služeb a ve 4 zdravotnických zařízeních se zaměřením na pestrost stravy podávané klientům.

Vzhledem k výsledkům šetření byla navržena následující doporučení:

  • zvýšit frekvenci podávání pokrmů z ryb (důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin, vitaminu D), zvláště u klientů domovů důchodců, kde je omezen pohyb na slunci (nedostatek vitaminu D)
  • snížit zastoupení uzenin, bílého pečiva, konzerv (nadbytečný příjem tuků, soli, aditiv)
  • zvýšit příjem mléčných výrobků, zvláště zakysaných (acidofilní, kefírové mléko, jogurty…), tyto výrobky podporují správné fungování střevní mikroflóry a rovněž jsou bohatým zdrojem vápníku
  • častěji zařazovat pomazánky (např. z tvarohu, luštěnin, zeleniny, ryb)
  • častěji zařazovat čerstvé ovoce a zeleninu (dobrý zdroj vitaminu C, minerálů a vlákniny, důležité pro střevní peristaltiku a odstraňování toxických látek z organismu); pokud klienti odmítají celou čerstvou zeleninu a ovoce (s ohledem na stav chrupu a trávení), pak nutno krájet na drobné kousky popř. mixovat
  • zvýšení příjmu zeleniny je rovněž možné zajistit přídavkem např. strouhané zeleniny a zelených natí do polévek, omáček i hlavních jídel
  • zajistit vyšší nabídku celozrnného pečiva (vláknina – prevence zácpy)
  • zvýšit pestrost podávání neslazených nápojů v rámci zajištění pitného režimu.(čerstvé zeleninové, ovocné šťávy, 100% džusy, minerálky neperlivé nebo mírně perlivé….)
  • zařazovat méně známé komodity typu pohanka, jáhly, bulgur, cizrna, ovesné vločky – všechny jsou důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek; lze je použít do polévek, jako přílohu k hlavnímu jídlu, do pomazánek či zeleninových salátů

Tato doporučení byla projednána s odpovědnými pracovníky, kteří je zohlední při sestavování jídelníčků tak, aby docházelo k postupnému zlepšování pestrosti stravy podávané klientům.

Součástí projektu bylo rovněž šetření zaměřené na nutriční hodnotu stravy podávané v domově seniorů a v nemocnici. Nutriční kvalita byla posouzena na základě porovnání výsledků laboratorního vyšetření celotýdenní stravy v ukazatelích energie, bílkoviny, tuky, cukry, vláknina a sůl s doporučenými výživovými dávkami. V domově seniorů byla strava klientů z hlediska sledovaných nutričních faktorů optimální, pouze u energie a tuků v kategorii mužů bylo plnění mírně pod limitem, u soli však bylo plnění téměř dvojnásobné.

Na porodnickém oddělení bylo u kojících maminek plnění výživových dávek v některých ukazatelích výrazně podlimitní, což je u této skupiny osob závažné zjištění. Nedostatek byl zjištěn u energie, tuků a částečně i cukrů, u soli bylo naopak plnění téměř trojnásobné.

Výsledky vyšetření byly projednány s vedením nemocnice a domova pro seniory a závěry budou aplikovány při sestavování jídelních lístků. Ve druhém pololetí proběhne pokračování tohoto projektu.

Ze získaných výsledků vyplývají pro ženy v období kojení tato doporučení:

  • Omezte příjem nasycených tuků, upřednostňujte libové maso před tučným.
  • Omezte tučné masné výrobky (uzeniny, paštiky), pokrmy rychlého občerstvení, tučné mléčné výrobky, cukrovinky s kokosovým a palmovým tukem, smažené pokrmy.
  • Naopak je potřeba denně přijímat nenasycené tuky z kvalitních olejů, ryb, semen a ořechů. Ořechy a semena mají být podávány denně v množství asi 30 g (menší hrst), kvalitní oleje je vhodné přidávat několikrát denně v malém množství do pokrmů, nejlépe bez další tepelné úpravy. Velmi vhodné složení má olej řepkový, lněný, konopný, olivový, avokádový.
  • Konzumujte pravidelně kvalitní celozrnné výrobky.

Za nejzávažnější zjištění tohoto pilotního projektu lze považovat nadměrný přívod soli (NaCl). Vysoký podíl soli ve stravě zvyšuje krevní tlak, který posléze negativně působí na celý kardiovaskulární aparát (rizika nemocí srdce a cév) a mozkových příhod. Postupně poškozuje určitými mechanismy ledviny a je jednou z hlavních příčin ledvinného selhání. Ideální příjem soli je 5g/den, přívod soli v ČR je 14-15g/den.

Jak pomoci při snaze snížit příjem soli:

  • Jezte raději čerstvé potraviny než balené či průmyslově zpracovávané. Čerstvé hovězí, kuřecí nebo vepřové maso sice také obsahuje sodík, ale jeho obsah je nižší než skrytý sodík dodaný při výrobě šunky nebo slaniny. Jestliže potraviny vydrží v pořádku v ledničce dny nebo měsíce, zpravidla obsahují vysoké procento sodíku.
  • Konzumujte zvýšené množství zeleniny a ovoce, protože jsou velmi chudé na sodík (stejně tak zmrazené či zavařené ovoce a zmrazená zelenina).
  • Pokud kupujete zmrazenou zeleninu, vyberte tu, která je označena „čerstvě zmraženo“ a neobsahuje žádné přísady nebo koření.
  • Srovnávejte různé značky potravin, dokud nenajdete tu, která má nejnižší obsah sodíku; jeho obsah se často u stejných potravin liší v závislosti na výrobci.
  • Vybírejte koření a přísady, které nemají na etiketě ve složení uvedenou kuchyňskou sůl.
  • Z pekařských výrobků dávejte přednost těm, které nejsou sypané krystaly soli.

Zveřejněno: 4.9.2015