KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 31. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 31. týden

V prvním srpnovém týdnu odebrali pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě v rámci pravidelných kontrol kvality vody ke koupání ve volné přírodě vzorky vody ze sledovaných nádrží v okrese Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Na koupacích místech Baška a Brušperk nadále přetrvává zhoršená kvalita vody. Laboratorní analýzou byly ve vodě zjištěny sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat, nejlépe v pitné vodě. Koupání na nádrži Brušperk je navíc nutné nadále považovat za rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezóně.

V ostatních sledovaných nádržích nedošlo k významnějším změnám a voda je zde hodnocena jako vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Počátkem týdne byla provozovatelem SRA Hlučín mimořádně zkontrolována kvalita vody v Hlučínském jezeře. Zde byl v některých místech potvrzen masivní rozvoj vodních rostlin, ze kterých převažuje Stolístek klasnatý. Tato rostlina vyrůstá ze dna a až v několikametrových délkách dosahuje hladiny, kde vytváří ostrůvky zelené hmoty. Za příznivého počasí přirůstá o 10 a 15 cm denně. Při kontaktu s kůží člověka není tato rostlina alergenní ani toxická; nicméně koupání v hustě prorostlé části nádrže je fyzicky nepříjemné. Proto je voda hodnocena jako vhodná ke koupání se zhoršenými senzorickými vlastnostmi.




Dále byla provozovateli ověřena kvalita vody nádrží v areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku a dvou nádrží u RS Krkoška v okrese Frýdek - Místek. V kvalitě vody nebyly zjištěny nedostatky. V rámci kontrolní činnosti KHS MSK byly odebrány vzorky z nádrží u Wellness Hotelu Bahenec, i zde kvalita vody vyhověla požadavkům na koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 4.8.2016