KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Projekt Zdravá školní jídelna

Úvod / Občanům / Projekt Zdravá školní jídelna

Za vznikem této iniciativy stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků a se zkušenými lidmi přímo z každodenní praxe – šéfkuchařem, metodičkou stravování a dietní sestrou. Je podporován také Ministerstvem zdravotnictví a iniciativou Vím co jím. Je praktickou ukázkou, jak lze plnit cíle programu Zdraví 2020.

Projekt Zdravá školní jídelna vznikl na podporu školního stravování, které má v naší zemi desítky let trvající tradici. Pro rodiče je školní stravování neocenitelnou službou, protože vědí, že je o jejich děti postaráno a jim odpadá starost se zajištěním oběda. Nicméně doba se od zavedení školního stravování změnila. Lidé si více hlídají, za co vydávají své peníze, a chtějí za ně kvalitu. Začínáme se častěji setkávat s rodiči, kteří vyžadují od školní jídelny, aby vařila jinak – podle jejich představ o správné výživě dětí. V poslední době se objevila nadmíru ostrá a někdy nespravedlivá kritika školního stravování. Tato kritika odhalila některá slabá místa současného systému školního stravování.

Tyto nedostatky lze odstranit i v mezích stávající legislativy – a právě to je cílem projektu Zdravá školní jídelna. Prostřednictvím 10 kritérií vám ukážeme, že školní stravování je možné dále zlepšovat, a docílit tak toho, aby děti dostávaly nutričně hodnotnou, vyváženou a pestrou stravu.

Další věc, která je nutná, a na kterou se zapomíná, je systematická edukace zaměstnanců školních kuchyní. Ti pak často získávají informace o zdravé výživě z různých neověřených zdrojů. Pakliže jsou takové informace podány atraktivní formou, není těžké jim uvěřit. Rádi bychom proto zaměstnancům školních kuchyní dali přesné informace a naučili je o různých výživových doporučení kriticky přemýšlet. Věříme, že zvýšení jejich nutriční gramotnosti zvýší také jejich odborné sebevědomí, což se může příznivě projevit na komunikaci školní jídelny navenek. Správně fungující jídelna by měla být autoritou, která ukazuje správnou cestu, a této správné cestě by měli zaměstnanci školních jídelen sami věřit.

Projektu Zdravá školní jídelna celý náš tým věří a dění kolem něj je pro nás prací, zábavou a zároveň koníčkem. Velmi nás také inspiruje spolupráce se školními jídelnami, která nás utvrzuje v tom, že náš projekt má smysl. Přidejte se k nám a zaregistrujte se do projektu. Vaši školní jídelnu budeme odborně vést, individuálně s ní pracovat a společně zlepšíme její kvalitu.

Získejte certifikát a označení Zdravá školní jídelna a dokažte, že pro své strávníky děláte opravdu maximum.

Podrobnější informace o projektu:http://www.zdravaskolnijidelna.cz

Lektorky projektu pro MS kraj:

Mgr. Anna Pasterna – anna.pasterna@khsova.cz

Bc. Karla Rumlová – karla.rumlova@khsova.cz

Zveřejněno: 16.8.2016