KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 30. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 30. týden

V první polovině tohoto týdne počasí koupání moc nepřálo, na víkend však předpověď slibuje příjemné letní teploty, které mohou lákat ke koupání v přírodních nádržích. V tomto týdnu byly provedeny odběry vzorků ze sledovaných nádrží v okrese Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých). Kvalita vody na uvedených vodních plochách je i nadále vhodná ke koupání s výjimkou jediné, a to nádrže Brušperk na Frýdeckomístecku. Koupání v této nádrži se nedoporučuje s ohledem na výskyt sinic ve vodě, jejichž množství se oproti minulému týdnu zvýšilo na hodnoty, které již mohou způsobit problémy nejen vnímavým jedincům, ale i běžné populaci. Navíc je tato nádrž riziková s ohledem na potvrzení přítomnosti cerkárií ve vodě v minulých koupacích sezónách. Cerkárie mohou u koupajících se vyvolávat zánět kůže, projevující se vznikem vyrážek a výrazným svěděním (cerkáriová dermatitida). Počátkem tohoto týdne byly na KHS MSK hlášeny 2 případy, které popisovaly vznik velmi svědivé vyrážky po koupání v této nádrži.

V souladu s monitorovacím kalendářem zajistil provozovatel Sportovně rekreačního areálu v Hlučíně kontrolu kvality vody v jezeře. Laboratorní analýzy potvrdily vyhovující kvalitu vody. Rovněž vyhovující výsledky byly získány kontrolními rozbory vzorků, odebraných z nádrže ke koupání bez úpravy vody – tzv. bazénu B1, která je v areálu rovněž využívaná ke koupání.

Koncem minulého týdne byly odebrány vzorky ke kontrole kvality vody provozovatelem nádrže ke koupání Heipark v Tošovicích na Novojičínsku. Na základě výsledků laboratorních rozborů je voda hodnocena jako vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 27.7.2017