Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě upozorňuje občany na zvýšené riziko vzniku a šíření průjmových onemocnění v letních měsících.
Nejčastěji se jedná o salmonelózy a kampylobakteriózy, vyvolané patogenními mikroorganismy, které se do lidského organismu dostávají prostřednictvím potravin nebo vodou. Mezi nejrizikovější potraviny patří zejména syrové maso, drůbež, ryby a vejce. Nesprávným zacházením s těmito surovinami se patogeny mohou přenést na další potraviny a pokrmy, které jsou určeny k přímé konzumaci, například na saláty, cukrářské výrobky, zmrzliny a vyvolat onemocnění projevující se bolestí břicha, průjmem, zvracením a horečkou. První příznaky onemocnění se ve většině případů objeví do 6 – 24 hodin, případně do 48 hodin od konzumace kontaminované potraviny.
Při přípravě jídla je proto nezbytné zachovávat tyto základní zásady:
Důležité je rovněž věnovat pozornost nákupu potravin, sledovat dodržení data spotřeby, nekupovat rizikové potraviny uložené mimo chladící zařízení. Zcela samozřejmé by mělo být udržování důkladné čistoty a zajištění ochrany potravin před hmyzem a hlodavci.
Zveřejněno: 10.8.2017