KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koronavirus versus chřipka

Úvod / Občanům / Koronavirus versus chřipka

V souvislosti s podezřením na onemocnění novým koronavirem u ženy z Opavska, která onemocněla 11 dnů po příletu z Číny, měla kašel a tělesnou teplotou nad 38°C trvající několik dnů informujeme, že vyšetřením v Národní referenční laboratoři SZÚ Praha se u ní potvrdila chřipka typu A.

V tomto zimním období je každoročně zvýšený výskyt onemocnění způsobených chřipkou a pouze podle příznaků onemocnění se nedá rozlišit, zda jsou klinické potíže způsobené novým koronavirem, nebo chřipkovým virem.

Proto je v současné době velmi důležitá informace o tom, zda nemocná osoba přicestovala v posledních 14 dnech z oblasti výskytu nákazy novým koronavirem (centrální Čína, provincie Hubei, Wuhan a další dle aktuální epidemiologické situace). Pokud nemocná osoba splňuje kritéria pro podezření z nákazy novým koronavirem (klinické příznaky a pobyt v oblasti s výskytem koronaviru), nebo úzký kontakt s potvrzeným onemocněním koronavirem, provedou se u ní odběry k laboratornímu rozlišení těchto klinicky velmi podobných onemocnění.

Zveřejněno: 29.1.2020