KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 10.8.2020 16:30

Úvod / Občanům / Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 10.8.2020 16:30

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje informuje, že na našem území je za posledních 24 hodin zaznamenáno 33 nově pozitivních případů. Nejvíce onemocnění dnes opět hlásíme z okresu Frýdek-Místek a to 23 nových onemocnění. Dále to jsou pak okresy Nový Jičín, Opava, Karviná a Ostrava. Těžiště výskytu onemocnění v Moravskoslezském kraji se tedy nachází stále v okrese Frýdku-Místku. Většina případů souvisí s již dříve známými klastry - pěvecký a taneční soubor Gorol, Galanterie Jablunkov, domov pro seniory Sv. Alžběty, Sanatorium Jablunkov, Křesťanský tábor Guty a domov pro seniory Třinec, ostatní případy jsou prověřovány.

Přijatá opatření v okresu FM:

  • Dne 5.8. provedena ohnisková dezinfekce HZS MSK v celém areálu Domově sv. Alžběty včetně kostela sv. Josefa. Zákaz bohoslužeb do odvolání v kostele sv. Josefa a v kostele Božího Těla Jablunkov.
  • Starosta města Jablunkov vydal upozornění občanům v rozhlasové a tištěné formě (plakáty, zpravodaj, sociální sítě, webové stránky města). Upozornil občany účastnící se Mše Svaté a Pouti v Domově sv. Alžběty o četném výskytu onemocnění. Osoby účastnící se této Mše Svaté a Pouti se musí hlásit svým obvodním lékařům.
  • Praktičtí lékaři pro dospělé a praktičtí lékaři pro děti a dorost byli upozorněni o výskytu onemocnění a o provádění odběrů na testy PCR.
  • Vedení Třineckých Železáren bylo informováno o výskytu onemocnění v Jablunkově a jeho okolí a o nezbytnosti přijetí protiepidemických opatření.
  • Nařízení ohniskové dezinfekce v objektu PZKO Jablunkov, kde probíhají zkoušky souborů.
  • V sanatoriu Jablunkov vydáno rozhodnutí k mimořádným protiepidemickým opatřením, které ukládají mj. zákaz příjmů nových pacientů do zařízení, omezení pohybu osob, používání ochranných pomůcek, provedení ohniskové dezinfekce atd..

Další tisková zpráva bude vydána dle potřeby a trendu vývoje epidemické situace na území MSK, nejpozději však 13.8.2020.

Zveřejněno: 10.8.2020