KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Buďme odpovědní, a dodržujme preventivní protiepidemická opatření, jedině tak snížíme denní nárůsty pozitivně testovaných!

Úvod / Občanům / Buďme odpovědní, a dodržujme preventivní protiepidemická opatření, jedině tak snížíme denní nárůsty pozitivně testovaných!

Aktuální epidemiologická situace v celé České republice není příznivá a koronavirus se šíří stále rychleji. Denní statistiky pozitivně testovaných v ČR se postupně zvyšují, od pondělí do pátku přesahují hodnotu 1000 denně. Podle škály Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí překračujeme střední hranici rizika (týdně 25–30/100tis). Včera bylo dosaženo rekordního nárůstu počtu nakažených - 3130/24 hodin. Vysoká čísla odpovídají sice také většímu množství prováděných testů, vysoké nárůsty počtů pozitivně diagnostikovaných jsou však v celé republice.

Slovy pana ministra: „Situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Počty případů onemocnění novým koronavirem rostou a pokud se nezačneme podle toho chovat a nepřijmeme další preventivní opatření, tak porostou dál exponenciálně. Neznamená to, že se máme bát. To určitě ne. Ale je potřeba, aby všichni věděli, že situace je vážná, bez přikrášlení, a uvědomili si, že nežijeme v normální době. V tuto chvíli závisí další vývoj epidemie na zodpovědném přístupu každého z nás. Základní pravidlo 3R: ruce, roušky, rozestupy, nikdy nebylo důležitější, než je právě nyní. Kromě něj i dodržování nastavených opatření, zejména nošení roušek, musí být naší prioritou. Společně můžeme rostoucí trend epidemie zpomalit a její šíření snížit až o polovinu. Apeluji na všechny občany a firmy, aby nepořádali velké akce.“

Situace v Moravskoslezském kraji naštěstí zatím není tak dramatická. Na současné covidové mapě České republiky jsou zatím všechny okresy Moravskoslezského kraje s výjimkou Ostravy v bílé barvě. Tato příznivá bilance se však může velmi rychle změnit, v posledních dnech i počty pozitivních případů v Moravskoslezském kraji strmě rostou a dnes dosáhly nového maxima - přes 200 nových případů/24 hodin. V této situaci tím více záleží na odpovědném přístupu každého jednotlivého občana, jeho odpovědnost vůči svému zdraví a zdraví svého okolí.

Dodržování nastavených mimořádných opatření a základních hygienických pravidel získává stále větší a větší význam. Nejčastěji se totiž nákaza šíří v rámci rodiny, kde dochází k nejužšímu kontaktu mezi jejími členy, velmi časté je i šíření na pracovištích, na nejrůznějších společenských akcích (svatby, rodinné oslavy a setkání) a v barech. Nově dochází k prudkému nárůstu počtu případů na školách (více než 20 % všech nových případů). Mohou se objevit také importované případy a případy v rámci přeshraničního styku. „V tuto chvíli jsou plošná opatření, jako je omezení vnitřních hromadných akcí na stání, zavedení roušek ve všech prostorech školy, včetně tříd ve školách, a omezení noční otevírací doby provozoven stravovacích služeb, zcela nezbytná. Další opatření budeme zvažovat v závislosti na vývoji epidemie,“ uvedl vedoucí Epidemiologické skupiny při MZ ČR Roman Chlíbek. Vzhledem k tomu že nejdůležitější cestou přenosu COVID-19 je stále přenos pomocí kapének, je nošení roušek ve všech vnitřních prostorách klíčové. „Používání roušek může skutečně snížit počet osob v karanténě. Kapénky ale ulpívají také na plochách a na rukou, proto je třeba dezinfikovat sebe i předměty, kterých se dotýkáme. Důležitá je dezinfekce rukou před jídlem a pitím. Omezit bychom měli taktéž doteky v obličeji, doteky s druhými lidmi a účast na hromadných akcích. Dodržování odstupu je klíčové. Není to o strachu z epidemie, ale o zodpovědném a rozumném přístupu,“ doplnil Roman Chlíbek.

Je nutné zpomalit šíření epidemie zejména kvůli zachování kapacit zdravotního sytému. Tím pomůžeme snížit i ekonomické dopady opatření a restrikcí. Klíčem k úspěšnému zpomalení je velmi důsledné dodržování všech distančních a hygienických opatření. Velmi důležité je i snížení četnosti kontaktů mimo domácí prostředí.

Za odpovědný přístup vám všem děkujeme.

Zveřejněno: 18.9.2020