KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Léto - riziko infekčních onemocnění

Úvod / Občanům / Léto - riziko infekčních onemocnění

K největším rizikům infekčních onemocnění, spojovaných s obdobím léta, patří akutní průjmová onemocnění. Vzhledem k přenosu nákazy, který se zpravidla uskuteční požitím kontaminovaných potravin či pitím závadné vody, patří k závažným zejména ty potraviny, které dále nepodléhají tepelné úpravě jako jsou měkké salámy, tlačenky, sekaná, játrovky, paštiky a jiné masové výrobky, mléčné, lahůdkářské a cukrářské výrobky pokud nejsou v prodejní síti uchovávány předepsaným způsobem, tj. v chladících či mrazících zařízeních.

Jedním ze způsobů, jak předcházet riziku vzniku průjmových onemocnění je dodržování „10 zlatých pravidel „ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě:

  1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné ( vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod. ).
  2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
  3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
  4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 st.C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 st.C.
  5. Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
  6. Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
  7. Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
  8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
  9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
  10. Používat k přípravě potravin pitnou vodu.

Občané by si měli uvědomit, že se těmito zásadami mají řídit i za letních rekreačních pobytů, zejména v zahraničí a vyvarovat se konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaných pokrmů a k pití užívat jen pitnou vodu, případně pít jen originálně balené nápoje. Tím se vyvarují případným zdravotním potížím.

Zveřejněno: 5.6.2008