K největším rizikům infekčních onemocnění, spojovaných s obdobím léta, patří akutní průjmová onemocnění. Vzhledem k přenosu nákazy, který se zpravidla uskuteční požitím kontaminovaných potravin či pitím závadné vody, patří k závažným zejména ty potraviny, které dále nepodléhají tepelné úpravě jako jsou měkké salámy, tlačenky, sekaná, játrovky, paštiky a jiné masové výrobky, mléčné, lahůdkářské a cukrářské výrobky pokud nejsou v prodejní síti uchovávány předepsaným způsobem, tj. v chladících či mrazících zařízeních.
Jedním ze způsobů, jak předcházet riziku vzniku průjmových onemocnění je dodržování „10 zlatých pravidel „ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě:
Občané by si měli uvědomit, že se těmito zásadami mají řídit i za letních rekreačních pobytů, zejména v zahraničí a vyvarovat se konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaných pokrmů a k pití užívat jen pitnou vodu, případně pít jen originálně balené nápoje. Tím se vyvarují případným zdravotním potížím.
Zveřejněno: 4.6.2008