KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Nevraťte se z prázdnin s nákazou

Úvod / Občanům / Nevraťte se z prázdnin s nákazou

Nadcházející období léta je spojováno s dovolenou, tábořením, kempováním a také grilováním. K tomu, aby si to vše člověk užil bez onemocnění, je třeba dodržovat pravidla při přípravě, manipulaci a konzumaci stravy. Období léta je spojeno s rizikem akutních průjmových onemocnění, možností nákazy klíšťovým zánětem mozku po přisátí infikovaného klíštěte či Lymeskou borreliózou. Nejčastějšími původci průjmových onemocnění jsou bakterie a to Campylobacter a Salmonella, které byly původci nákazy v letošním roce již u 1566 průjmových onemocnění v Moravskoslezském kraji.

K přenosu nákazy dochází zpravidla požitím kontaminovaných potravin, kdy suroviny mohou být kontaminovány primárně, to znamená, že byly připraveny z masa, mléka, vajec a orgánů infikovaných zvířat, nebo byly infikovány sekundárně člověkem s akutním či bezpříznakovým onemocněním, případně infikovanými zvířaty ( např. hlodavci) při distribuci, skladování a transportu. Častým místem kontaminace jsou kuchyňské pracovní plochy, dále k ní dochází znečištěnými kuchyňskými nástroji, nádobím, prkénky, přepravkami, v kontaminovaných chladničkach apod., méně častý je přenos kontaminovanou vodou.

Obtížnější situace může nastat za rekreačního pobytu v chatkách, kempech či stanování ve volné přírodě provázená mnohdy poklesem hygienické úrovně. Vzhledem k tomu, že tyto pobyty jsou často spojeny s individuální přípravou stravy je nutné, aby všechny suroviny a potraviny byly pořizovány s možností kontroly jejich vzhledu, kvality, doby použitelnosti, vhodného skladování apod. a ty, určené k tepelné úpravě, byly dostatečně provařeny, propečeny či jinak vhodně tepelně upraveny. K přípravě stravy je nutno používat jen pitnou vodu a zhotovenou stravu konzumovat bezprostředně po dohotovení. V případě opětovné konzumace již připravené stravy je nutné její důkladné ohřátí. Důsledně dodržovat zásady osobní hygieny, spočívající zejména v častém mytí rukou, hlavně po použití WC a při přípravě stravy, je samozřejmostí pro předcházení rizika průjmových onemocnění. Je také nezbytný vhodný způsob skladování potravin a jejich ochrana před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.

Klíšťový zánět mozku je nákaza řazena k onemocněním s přírodní ohniskovostí a výskyt infikovaných klíšťat se v posledních letech posunul i do vyšších poloh než bylo dosud udávaných obvyklých 700 metrů nadmořské výšky.

Oblast Beskyd patří k relativně bezpečné oblasti, kde dosud nebylo zaznamenáno závažné ohnisko klíšťové encefalitidy. K rizikovým oblastem s možností přisátí infikovaných klíšťat patří v kraji zejména lokality na Opavsku, Krnovsku a Bruntálsku.

Další nákazou spojenou s přisátím klíšťat je Lymeská borrelióza, která se vyskytuje na celém území. K 30.6.2010 máme hlášeno 5 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou a 79 případů onemocnění Lymeskou boreliózou.

Dále je třeba zmínit i prázdninový flirt, protože sex nemusí přinášet jen příjemné zážitky. Člověk se může nakazit pohlavně přenosnými nemocemi. Patří sem z těch závažnějších kapavka, syfilis a infekce virem HIV. V letošním roce evidujeme k dnešnímu dni 15 případů onemocnění syfilis a 20 případů onemocnění kapavkou a 4 případy infekce HIV.

Zveřejněno: 1.7.2011