KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Infekcni Onemocneni

Úvod / Občanům / Infekcni Onemocneni


    • Může dítě, u něhož bylo diagnostikováno onemocnění Molluscum contagiosum, a je v péči dětské lékařky, navštěvovat mateřskou školku a jaká režimová opatření je nutné v mateřské školce přijmout?
    • Není důvod pro vyloučení dítěte z docházky do mateřské školky. Pro toto onemocnění nejsou stanovena žádná opatření, ani izolace, riziko nákazy je nízké.
      Dítě by v mateřské školce mělo být vyloučeno z účasti na plaveckém výcviku, event. saunování a nemělo by sdílet s ostatními dětmi ručníky a oděvy.
      Mateřská školka by měla dbát na dodržování zásad osobní hygieny (mytí rukou teplou vodou a mýdlem, používání vlastního ručníku, žínky, hřebenu, pravidelnou výměnu ložního prádla, pyžamka) a na provádění důkladného úklidu a dezinfekce, zejména sanitárního zařízení.
      Onemocnění způsobuje virus, který je citlivý k běžným dezinfekčním přípravkům. Virus se přenáší kontaktem s postiženým místem, autoinokulací při škrábání lézí (rozškrábání léze a vetření viru do poškrábané porušené kůže) a prostřednictvím kontaminovaných předmětů a pomůcek (ručníků, žínek apod.).

    • Vzteklinou nakažená lesní zvířata mohou také ohlodávat houby nebo je potřísnit svými slinami. Zajímá mě, jestli se touto cestou může nákaza přenést na člověka. Tedy tak, že houby jsou přineseny domů, očištěny a normálně tepelně zpracovány. Konzumace syrových hub přímo v lese by asi byla nebezpečná.
    • V současné době na území Moravskoslezského kraje ani v celé ČR není evidováno žádné přírodní ohnisko výskytu vztekliny. Přenos vztekliny tedy nepřichází v úvahu. Samozřejmě nelze vyloučit, že lesní zvěř ohlodává plodnice hub. Poškozené plodnice doporučujeme nesbírat. Houby po běžné kuchyňské tepelné úpravě jsou z epidemiologického hlediska bezpečné.

    • Co způsobuje virus Ebola?
    • Virus Ebola je původcem tzv. krvácivé horečky, která představuje závažné, často fatální onemocnění s 50–90 % smrtností. Nemoc postihuje člověka a primáty (opice, gorily, šimpanze).
      Poprvé se objevil v roce 1976 ve dvou souběžných epidemiích, jeden v obci nedaleko řeky Ebola v Demokratické republice Kongo, a druhý v odlehlé části Súdánu.
      Původ viru je neznámý, za pravděpodobný rezervoár nákazy jsou považováni netopýři – kaloni (Pteropodidae).

    • Jak se člověk může nakazit virem Ebola?
    • Virus Ebola se přenáší přímým kontaktem tělesnými tekutinami (krev, stolice, moč, sliny, sperma) živé či zemřelé nakažené osoby nebo živého či uhynulého nakaženého zvířete. V Africe došlo k rozšíření nákazy díky manipulaci s infikovanými nemocnými či zemřelými zvířaty (s šimpanzi, gorilami, kaloni, opicemi, lesními antilopami), proto je důležité omezit kontakt s vysoce rizikovými zvířaty. Nebezpečná je manipulace s uhynulými zvířaty či s jejich syrovým masem. K přenosu nákazy může také dojít porušenou kůží nebo sliznicí zdravé osoby, která přijde do styku s kontaminovanými předměty (znečištěný oděv, ložní prádlo, použité jehly a stříkačky), a tělními tekutinami nemocného.

    • Jaké jsou typické příznaky infekce Ebolou?
    • K příznakům patří nástup horečky, intenzivní slabost, bolesti svalů, bolest hlavy a bolest v krku. Následně dochází ke zvracení, průjmu, vyrážce, zhoršené funkci ledvin a jater, k vnitřnímu a vnějšímu krvácení. Inkubační doba se pohybuje od 2 do 21 dnů. Pacient se stává infekčním při objevení prvních příznaků.Nákaza je potvrzena laboratorním vyšetřením krve.

    • Co je TBC?
    • Tuberkulóza (TBC) je onemocnění způsobené mykobakteriemi, které se šíří z člověka na člověka vzduchem. TBC obvykle postihuje plíce, ale může postihnout i jiné části těla, např. mozek, ledviny či kosti. Neléčené onemocnění TBC může vést k smrti.

    • Jaké jsou příznaky tuberkulózy?
    • K obecným příznakům TBC patří nevolnost nebo slabost, ztráta hmotnosti, horečka a noční pocení. V případě plicní formy se dostavuje i kašel, bolest na hrudi a vykašlávání krve. Symptomy TBC v jiných částech těla, závisí na postižené oblasti.

    • Jak se TBC šíří?
    • Mykobakterie tuberkulózy se šíří vzdušnou cestou od osoby s TBC plic, která kašle, kýchá, mluví nebo zpívá. Tyto bakterie mohou setrvávat ve vzduchu po dobu několika hodin v závislosti na prostředí.

    • Jak se TBC nešíří
    • Podáním ruky, líbáním, sdílením zubního kartáčku, kontaktem se záchodovým prkénkem, sdílením jídla či nápoje.

    • Jaký je rozdíl mezi latentní formou onemocnění a onemocněním TBC?
    • Lidé s latentní formou mají bakterie ve svých organizmech, ale nejsou nemocní, protože mykobakterie nejsou aktivní. Tito lidé nemají příznaky TBC onemocnění a nemohou šířit nákazu na ostatní osoby. U těchto osob se však může onemocnění rozvinout v budoucnosti.
      U osob s onemocněním TBC jsou mykobakterie aktivní, což znamená, že se množí v organismu a napadají tkáně orgánů. Při plicní formě onemocnění se může nákaza šířit na další osoby.

    • Jak se provádí testování na TBC?
    • Veškerá vyšetření provádí plicní lékař, např. kožním antituberkulinovým testem Mantoux.

    • Co znamená pozitivní výsledek testu na TBC?
    • Pozitivní výsledek znamená, že se testovaná osoba s bakterií TBC ve svém životě již setkala, ale nesvědčí o onemocnění tuberkulózou. K tomu je potřeba provedení dalších vyšetření, např. rentgen hrudníku a vyšetření sputa.

    • Co je Bacille Calmette-Guerin (BCG)?
    • BCG je vakcína proti tuberkulóze, která se používá v mnoha zemích, s výjimkou Spojených států.

    • Jak se onemocnění TBC léčí?
    • Onemocnění TBC se léčí kombinací několika antibiotik po dobu 6 až 12 měsíců. Je velmi důležité léčbu dokončit a přesně dodržovat předepsané dávkování.
      ZDROJ: volně přeloženo z http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/general/tb.htm

    • Existuje účinná ochrana před nakažením bacilární úplavicí?
    • Zdrojem nákazy je nemocný člověk a nemoc se šíří fekálně-orálně a tzv. „špinavýma rukama“. Z toho také vyplývají patřičná preventivní opatření:
      • dodržovat zásady osobní hygieny, pravidelně si mýt a dezinfikovat ruce vždy po použití WC a před každým jídlem,
      • provádět dezinfekci znečištěných ploch, předmětů, klik, WC,
      • omezit kontakt s dalšími osobami (návštěvy příbuzných, sousedů, zájmových kroužků, bazénu),
      • dodržovat správné hygienické návyky při přípravě pokrmů, které se tepelně nezpracovávají (zelenina, ovoce, uzeniny).

    • Jaká úskalí bacilární úplavice má?
    • Bacilární úplavice je akutní průjmové onemocnění charakterizované bolestmi a křečemi břicha, zvýšenou teplotou až horečkou, vodnatým průjmem často s příměsí hlenu, někdy i krve. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu a možnost perforace stěny tlustého střeva.
      Onemocnění může probíhat i bezpříznakově.

    • Jakým způsobem se člověk může nakazit?
    • Bakterie je vylučována stolicí a dochází k fekálně-orálnímu přenosu infekce. Infekce se snadno přenáší znečištěnýma rukama na všechny předměty, se kterými přichází nemocný do styku (kliky dveří, vodovodní baterie, ručníky, ruce jiných osob, při přípravě stravy atp.).

    • Mám průjem s krví, jak poznám, že jde o průjem s bakterií EHEC?
    • Krvácivý průjem je i u jiných nemocí infekčního i neinfekčního původu. Zda jde o bakterii EHEC, se zjistí až při laboratorním vyšetření.

    • Jak můžu onemocnět enterohaemoragickou E.coli?
    • K přenosu EHEC infekce dochází především požitím kontaminované potraviny nebo požitím potraviny, která byla až druhotně kontaminována a kontaktem s infikovanými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný v případě velmi úzkého kontaktu s nemocným.

    • Jak se vyvarovat onemocnění způsobené EHEC (nebo STEC, VTEC)?
    • Je třeba se vyvarovat konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, která není řádně omytá event. oloupaná. Důležité je důsledné a opakované mytí rukou před jídlem, před a během přípravy jídla, po použití WC, po manipulaci s čerstvou zeleninou a syrovým masem, po kontaktu se zvířaty, jak domácími, tak i hospodářskými.
      Osoby s průjmovým onemocněním nebo zvracením nesmí připravovat stravu. Je důležité oddělovat hotové a připravované jídlo, odděleně používat kuchyňské nástroje a prkénka na syrovou a hotovou stravu.

    • Chtěl bych se nechat naočkovat proti břišnímu tyfu, je nutno se objednat, které dny očkujete a kolik to stojí?
    • Krajská hygienická stanice očkování neprovádí, obraťte se na očkující centrum (Mephacentrum Poruba, Hornická poliklinika Ostrava, Poliklinika Ostrava Hrabůvka).

    • Chtěla bych sebe a své děti nechat naočkovat proti zánětu mozku přenášeného klíšťaty. Kdy je třeba se nechat naočkovat?
    • Očkování je možné zahájit kdykoliv během roku, nejlépe v období zimních měsíců, tak, aby první 2 dávky vakcíny byly aplikovány před obdobím aktivity klíšťat.

    • Odjíždím do zahraničí, konkrétně do Afriky, a vím, že je zde povinné očkování, můžu se nechat u Vás naočkovat?
    • Nikoliv. Krajská hygienická stanice očkování neprovádí, nicméně je možné zde obdržet informaci kde se nacházení pro Vás nejbližší a nejdostupnější očkovací střediska.

    • Jak snížit riziko akutních průjmových onemocnění v období pobytu na letní rekreaci?
    • Nejlepší je dodržovat 10 zlatých pravidel doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací:
      • Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, datum expirace apod.).
      • Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
      • Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
      • Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
      • Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
      • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami – tzn. zabránit tzv. křížové kontaminaci.
      • Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
      • Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
      • Chránit potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
      • Používat k přípravě potravin pitnou vodu.