Je vhodné jíst tatarský biftek z hlediska nákazy tasemnicí a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.
Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění (např. salmonelóza, kampylobakterióza, yersinióza atd.).
Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?
Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.
Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?
Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.
Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci syrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?
Ne.
Zkuste prosím zjistit zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.
Neexistují žádné zaručení postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě