KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Parazitární onemocnění

Úvod / Občanům / Parazitární onemocnění


  • Je vhodné jíst tatarský biftek z hlediska nákazy tasemnicí a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.
  • Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění (např. salmonelóza, kampylobakterióza, yersinióza atd.).

  • Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?
  • Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.

  • Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?
  • Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.

  • Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci syrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?
  • Ne.

  • Zkuste prosím zjistit zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.
  • Neexistují žádné zaručení postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.